);

Disbalans in het stellen van persoonlijke grenzen kan zich voordoen op verschillende gebieden, denk hierbij aan jezelf, werk, relaties, gezin etc. Tevens heeft deze disbalans effect op het emotionele, fysieke, energetische en/of mentale lichaam, wat uiteindelijk ons algeheel welzijn schade toe kan brengen.

Langdurige blootstelling aan stress leidt tot een uitputtingsreactie van lichaam en geest. Besteed je langdurig geen aandacht aan jezelf en de signalen die je lichaam of geest afgeeft, dan kan dit leiden tot stress, overspannenheid, burn-out of burn-out verschijnselen. Elke vorm van geestelijke en emotionele disbalans waarbij je letterlijk niets meer kunt, is het signaal van je lichaam dat je je gevoelens te lang hebt onderdrukt.

Oorzaken van stress, overspannenheid, burn-out (burn-out verschijnselen) hebben veelal te maken met ongezonde begrenzing, gebrek aan assertiviteit, te groot verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, controledwang (niet kunnen loslaten), angst voor tekortschieten en het allerbelangrijkste in mijn optiek…disbalans tussen hoofd en hart. Alles valt en staat met het kunnen aangeven van je grenzen en het opeisen van je bestaansrecht. Met andere woorden, eerst dien je te weten wat je nodig hebt voordat je daarnaar kunt gaan handelen. Vind je jezelf belangrijk genoeg om naar jouw behoeften te luisteren, deze kenbaar te maken en je ruimte op te eisen?

De enige manier om de verbinding met jezelf te herstellen is om naar binnen te gaan. Door het leren ontspannen van je lichaam en geest, ga je leren wat je nodig hebt en activeer je het zelf herstellend vermogen van lichaam, geest en ziel: hierdoor ervaar je meer balans en innerlijke rust. Want nogmaals, je hoeft jezelf niet op te branden om de ander warm te houden! Ieder mens heeft recht op wat hij/zij nodig heeft!

Wat ga jij vandaag doen, wat jou meer ruimte geeft? Het hoeft niet iets groots te zijn, mag ook klein zijn, zoals bijv. 10 minuten liggen of zitten en je bewust concentreren op je ademhaling. Je intentie alleen al is voldoende en een fantastisch begin!

Hartegroet,

Wendi

Tekst & quotes copyright @WendiKastelijns

Niets van deze tekst mag gekopieerd worden. Alleen delen mvv deze website.